Veilingen
Achten Van Gent Notarissen heeft een jarenlange ervaring op het gebied van onroerend goedveilingen en is betrokken bij diverse regioveilingen. Mocht u vragen hebben over de gang van zaken op een onroerendgoedveiling, neem dan gerust contact op met de heer C. (Chris) van Beuzekom van ons notariskantoor te Maastricht.
Veiling
Veiling is een ander woord voor ‘openbare verkoop’. De plaats en tijd zijn vooraf bepaald en ook de voorwaarden die bij de koop gelden. Alleen de prijs moet nog tot stand komen. Waarom wordt een woning via een veiling verkocht? Er zijn twee soorten veilingen:
Een executoriale veiling: dit is een gedwongen veiling; de bank maakt gebruik van haar hypotheekrecht, of een beslaglegger maakt gebruik van een vonnis van de Rechtbank.
Een vrijwillige veiling: de woning wordt geveild omdat wordt verwacht dat een 'gewone' verkoop niet snel een koper oplevert of met een veiling wordt een hogere opbrengst verwacht.
Bij een 'gewone' verkoop kom je met de verkoper de prijs en voorwaarden overeen. Je bent dan vrij om allerlei afspraken te maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst en de overdracht van de eigendom van de woning gebeurt daarna door de notaris. Bij een veiling is er geen betrokkenheid van de koper bij het maken van de afspraken.
Executieveiling
Een veiling wordt altijd aangekondigd in een advertentie. In de advertentie wordt vermeld om wat voor soort veiling het gaat. De executieveiling is de meest voorkomende. De organisatie van de veiling is in handen van de notaris. Van de notaris krijg je informatie over de onroerende zaak en over de veilingvoorwaarden. Die informatie wordt ook op internet geplaatst..
Veilingvoorwaarden
Alle afspraken over de koop die bij een 'gewone' verkoop in de koopovereenkomst worden opgenomen, staan bij de veiling in de veilingvoorwaarden. Het is dus belangrijk om voordat je naar de veiling gaat de veilingvoorwaarden te lezen en je zo goed mogelijk te informeren over de bijzonderheden van de te veilen woning. De voorwaarden en regels voor zo’n veiling kunnen namelijk per pand verschillen. Wel is van het grootste belang dat die voorwaarden en regels voor iedereen gelijk zijn. Een veiling moet immers een eerlijk ‘spel’ zijn. De notaris is degene die toezicht houdt op naleving van de ‘spelregels’. Om ondermijning van een eerlijk biedproces te voorkomen worden veilingen tegenwoordig anders georganiseerd dan voor de huidige crisis.
Bieden op een woning
Het is niet altijd mogelijk om vóór de veiling de woning te bezichtigen. Ook zijn er grotere risico's verbonden aan de koop van een woning op de veiling. Laat je daarom vooraf goed door de notaris informeren of kijk voor meer informatie op de website waar de betreffende notaris informatie over het pand publiceert. Tijdens de veiling wordt er geboden op de woning. Iedere aanwezige kan een bod uitbrengen. Tegenwoordig kan ook via internet worden geboden. Daar voor dient een gegadigde zich eerst te laten registreren. Het is overigens niet verplicht je bij het bieden door een makelaar te laten bijstaan. Het is wel aan te bevelen, als je niet een ervaren veilingkoper bent, eens een kijkje te gaan nemen op een veiling.
Nadat het hoogste bod is bepaald, laat de verkoper (de bank) weten of hij het bod accepteert en de verkoop doorgaat; dit heet 'gunnen'. Als de verkoper verklaart dat hij niet gunt, gaat de verkoop niet door. Als de verkoper wel gunt, komt daardoor de koopovereenkomst tot stand en ben je als koper aan de koop gebonden. Je moet dan de waarborgsom betalen en later de koopsom. Er wordt door de notaris een akte opgemaakt zodat je eigenaar van de woning wordt.
Regioveilingen
Voor de organisatie van onroerendgoedveilingen is (onder andere door AchtenvanGent Notarissen) een stichting opgericht, die handelt onder de naam ‘Vastgoedveiling Zuid’. Die vastgoedveiling organiseert centraal de (executie)veilingen voor notarissen, zodat er ook meer aandacht kan worden besteed aan de toegankelijkheid, transparantie en aantrekkelijkheid van (executie)veilingen. Daarnaast leidt een centrale organisatie natuurlijk ook tot lagere kosten, wat de opbrengst voor betrokkenen alleen maar ten goede komt. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.
Op eenzelfde manier zijn er in Nederland 7 andere regioveilingen gefaciliteerd.
